Kuşlardan İnsanlara Bulaşma Ri̇ski̇ Olan Hastalıklar Nelerdi̇r ? (Zoonoti̇k Hastalıklar)
Buradasınız: Anasayfa / Blog
28 Mart 2022, Pazartesi
Kuşlardan İnsanlara Bulaşma Riski Olan Hastalıklar Nelerdir ? (Zoonotik Hastalıklar)
İnsanlar yapıları gereği enfekte olmuş hayvanlardan parazitleri alabilirler. Zoonotik hastalıklar ; hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıklardır. Bu en yaygın olarak kuşlar, kemirgenler ve diğer zararlı hayvanlar arasında görülür.
Kuşlardan İnsanlara Bulaşma Riski Olan Hastalıklar Nelerdir ? (Zoonotik Hastalıklar)

Kuşlar ve Diğer Hayvanlardan İnsanlara Bulaşma Riski Olan Hastalıklar Nelerdir ?

Zoonoz Hastalıkları Nelerdir ?

İnsanlar yapıları gereği enfekte olmuş hayvanlardan parazitleri alabilirler. Zoonotik hastalıklar ; hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıklardır. Bu en yaygın olarak kuşlar, kemirgenler ve diğer zararlı hayvanlar arasında görülür. Aşağıda zararlı hayvanları insanlardan uzak tutmanın bu kadar önemli olmasının nedenini kısmen gösteren zoonotik hastalıkların bir kısmı listelenmiştir.

Kuşlar 60’tan fazla bulaşıcı hastalık taşıyabilir. Kuş istilası bu listeyi gün geçtikçe arttırmaktadır.

Alerjik Alveolitus ; İnsanlara havada uçuşan kuş tüyü parçacıklarını soluduğunda ortaya çıkmaktadır. “ Güvercin Akciğer Hastalığı “ olarak da bilinmektedir. Bu hastalık türü akciğerin çalışma yeteneğini kısıtlar ve nefes almayı zorlaştırır. Kuşların dışkılarında da bu hastalık bulunabilir.

Kuş Gribi ( H5N1 ) ; Enfekte olmuş kuşların dışkıları yoluyla insanlara bulaşan hastalık türüdür. Bu ciddi hastalık kuşların kendilerinde olduğu gibi kuş yemliklerinde, banyolarında ve yuvalarında bulunmaktadır. Bu hastalık insanlarda ölümcül olmasıyla birlikte yüksek ateş, öksürük, solunum güçlüğü ve kas ağrıları gibi tipik grip virüslerinden daha şiddetli semptomlara neden olmasıyla bilinmektedir. Kasım 2003’ten bu yana Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) 700’den fazla enfeksiyon bildirilmiştir. İnsanlarda ölüm oranı %40 olarak belirlemiştir. İlk insan enfeksiyonu 2014 yılında çinden döne bir gezginde meydana gelmiştir.

Kuş Tüberkülozu ; Kuşların dışkısında buluna mikroskobik organizmaları solunması ile bulaşır. Potansiyel olarak ölümcül olan bu hastalığın tedavisi de oldukça zordur ve semptomları arasında kilo verme, mide şişmesi, ishal ve solunum bozukluğu yer almaktadır. Endeksiyonu ortadan kaldırmak için genellikle enfekte olmuş lenf düğümlerinin cerrahi işlemle çıkarılması gerekir. Bu hastalığa sahip kanatlı sürüleri herhangi bir tedavisi olmadığı için ötenazi yapılmalıdır.

Kampilobakteriyoz ; Genellikle kuşlardan inşalara kuş dışkısı ile kontamine olmuş yiyecek ve sıvı yoluyla bulaşan gastrointestinal rahatsızlığa sebep olur, belli başlı semptomları ise ishal, kilo kaybı ve uyuşukluk olarak belirlenmiştir.

Kandidiyaz ; Güvercinler tarafından insanlara bulaşma riski olan kandidiyaz hastalığı ise mantar enfeksiyonudur. Hastalık bağırsakları, ağzı, cildi, ürogenital sistemi ve solunum sistemini etkilemektedir.

Kriptokokoz ; Güvercinler ve sığırcık kuşlarının bağırsaklarında buluna ve genellikle enfekte olmuş dışkı maddesinin yutulması ile geçen bakterilerden kaynaklanır. Bu hastalık akciğer hastalıkları olarak başlar ve ilerleyerek merkezi sinir sistemini etkiler.

E.coli ; Genellikle gıdaların kontaminasyonu yoluyla yayılır. Kuşlara bulaşması genellikle inek dışkılarından olur. Kuşlarda yapıları gereği herhangi bir semptom göstermese de enfekte olurlar. Vucutlarında taşıdıkları e.coli bakterisini yiyeceklerimize ve içme suyu kaynaklarına taşıyarak insanlara bulaştırırlar.

Erizipeloid ; İnsanlar ve kuşlar arasında doğrudan temas yoluyla bulaşırlar. Kırmızı renkten mavi-kırmızı arasında cilt lekelerine sebep olur. Enfeksiyon eklemlere de etki etmektedir.

Giardiasis ; Kontamine olmuş yiyeceklerde bulunur. Kuşlar tarafından yiyeceklere yayılırlar. Başlıca semptomları ise ishal, kilo kaybı, mide bulantısı, kusma, dehidrasyon, şişkinlik gibi hastalıklara sebep olan bir bağırsak parazitidir.

Histoplazmoz ; İnsanlara ölmüş kuş ve yarasa vücutlarında meydana gelen histoplazma capsulatum mantarını soluduklarında bulaşır. Özellikle semptomları çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ölümcül olabilmektedir. Histoplazmoz son derece ciddi bir solunum yolu hastalığıdır. Kuşlardan insanlara bulaşabilmektedir.

New Castle Hastalığı ; Enfekte olmuş kuş dışkılarından kontamine olmuş yiyeceklerden ağız yoluyla bulaşmaktadır. Bu hastalık grip virüsü gibi benzeri semptomlara, nörolojik disfonksiyona, nöbetlere, konjonktivit ve solunum problemlerine neden olur. En fazla bulaşma riski kuşlara canlı virüs aşıları uygulamak, aktif olarak enfekte olmuş kuş üzerinde hijyeik olmayan muayneler yapmak ve virüs üzerinde çalışmak için virüsü izole etmek, konsantre etmek için laboratuar ortamında çalışmak ile ilişkiledirilmiştir.

Pastaurelloz ; Genellikle insanlarda pasteurella multocida organizmaları ile enfekte olmuş kuşlar tarafıdan ısırıldığında, çizikler oluştuğunda ortaya çıkar ancak bazı durumlarda solunum yolu ile de bulaşmaktadır. Başlıca semptomları ; bronşit, zatürre ve septisemi olarak belirlenmiştir.

Papağan Ateşi ; Oritoz veya Klamidya olarak bilinen psittakoz bakterisinin soluma, doğrudan temas veya yutma yoluyla insanlara geçmesiyle ortaya çıkar. Bu potansiyel olarak ölümle sonuçlanan hastalık insanlarda grip benzeri semptomlar ile ortaya çıkar ve hızla pnömoniye dönüşebilir. Klamidya, dünya çapında meydana gelen 100’den fazla kuş türünü etkileyen bir bakteridir.

Salmonelloz ; Güvercinler, sığırcık ve serçe kuşlarının dışkılarında görülen bu hastalık ise kurumuş kuş dışkıları, tüyleri, döküntüleri ile yaşam alanlarımıza girebilir. Bakteriler ile kontamine olmuş havalandırma kanalları, klimalar ile emilir ve birçok endüstriyel tesise ve evlerimize kadar girebilir. Bu güne kadar 2500’den fazla salmonella tipi tanımlamıştır.

Sarcocystis ; Kuşlar tarafından enfekte edilen içme sularından insanlara bulaşır ( henüz kesin olmamakla birlikte ) fare vb canlılarda da görülen bir enfeksiyondur. Enfekte olmuş insanlar da genellikle mide bulantısı, ishal, karın ağrısı gibi semptomlara neden olur. Genellikle 2 gün süren bu hastalık özellikle yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde hayati tehlike oluşturabilir.

St. Louis Esefaliti ; Bu virüsü taşıyan güvercinler, serçeler, ispinozlarla beslenen sivrisinekler tarafında yayılır. Başlıca semptomları arasında sinir sistemi iltihaplanır ve ateş, baş ağrısı, uyuşukluğa neden olur. Daha ileri seviyelerinde koma, felç veya ölümle sonuçlanabilir. Özellikle 60 yaş üstü kişilerde ölümcül olabilir.

Batı Nil Virüsü ; Enfekte olmuş virüsü taşıyan kuşlardan beslenen sivri sinekler tarafından yayılır. Aylarca hastalığın sürmesine neden olan hayati fonksiyonu tehdit eden bir enfeksiyondur.

Ayrıca Kuşlar 50’den fazla Ektoparazit İle İlişkilendirilmiştir.

“ Sevimli gözüken güvercin vb türler aslında o kadar da sevimli değildir. Hayatlarımızı riske atan bir çok hastalık ve parazitleri insanlara bulaştırabilmektedir. “

Ektoparazit ; Bir konakçının derisinde, dış kısmında yaşayan ve bulaşıcı olan parazitlerdir.

Cimex Lectularius ; Genellikle güvercinlerde, sığırcıklarda ve serçelerde görülür. İnsanlar da dahil olmak üzere konakçılardan kan alır ve ağırlıklarının 5 katı kadar kan tüketebilen parazitlerdir. Özellikle şehirler de görülmektedir.

Tavuk Akarı ; Kuş kanı ile beslenir fakat çoğu zaman insanlardan da beslenen parazit türüdür. Genellikle güvercin, sığırcık ve serçelerde görülür.

Kuş Piresi ; Kuş yuvalarında bulunur. Genellikle yuvaları istila eder ve evcil hayvanlara veya insanlara bulaşabilir. Kuş pireleri endişe kaynağıdır ve çok hızla çoğalırlar.              

Mantarlar ; Kuşların öldükten sonra çürüyen bedenlerinden ve tüylerinde bulunur. Mantarlar ayrıca kuş dışkılarında ve yuvalarında da büyür. Solunum yolu gibi birçok hastalıkla ilişkilendirilir.

Larvalar ; Keneler, pireler ve bitler aracılığı ile birçok alana taşınabilir. Ciddi hastalıklara sebep olduğu bilinmektedir.

Hayvanlardan zoonotik hastalıkların bulaşması öncelikle doğrudan temas, larva, bit, pire, kene gibi canlılardan ve kontamine cansız nesnelerle doğrudan veya dolaylı temas, aerosol haline getirilmiş maddelerin yutulması veya solunması yoluyla olur. Aşağıdaki temel hijyen prosedürlerini kullanarak kendimizi çoğu hastalıktan koruyabiliriz ;

  • Hayvanlarla uğraşırken veya hayvan barınma alanlarında yemek yemeyin, içmeyin, kozmetik uygulamayın veya tütün ürünleri kullanmayın.
  • Uygun olduğunda solunum koruması kullanın.
  • Hayvanlar, hayvan dokuları, vücut sıvıları ve atıklarını tutarken eldiven giyin ve temastan sonra ellerinizi yıkayın.
  • Hayvanlarla uğraşırken laboratuvar önlüğü veya tulum gibi özel koruyucu giysiler giyin. Kirli giysileri kişisel giysilerinizden ayrı olarak ve tercihen hayvan tesisinde yıkayın.
  • Hayvanlar üzerinde veya hayvan alanlarında kullandıktan sonra hayvan alanlarını temiz tutun ve ekipmanı dezenfekte edin.
  • En önemlisi, birlikte çalışacağınız hayvanlar ve her türle ilişkili potansiyel zoonotik hastalıklar hakkında bilgi edinin.

Bu makalemizde tavuk, hindi, ördek, güvercin, papağan, muhabbet kuşu, serçe, ispinoz türleri, karga ve yırtıcı kuşlar tarafından insanlara geçebilecek hastalıklar hakkında bilgi vermeye çalıştık.

Genellikle bu hastalıklar kuşlarda semptomlara sebep olmaz, anlaşılmaz fakat insanlarda bir çoğu ölümle sonuçlanabilen hastalıklara sebep olur. Kronik hastalıkları olan ve hamilelik döneminde ki insanlarda komplikasyoların gelişme riski daha yüksektir.

Kuşlarla ilişkili zoonotik hastalıklar arasında kuş tüberkülozu, erizipel, ornitoz, kriptokokoz, histoplazmoz, salmonelloz, kriptosporidiyoz, kampilobakteroz ve escherichiosis bulunur. Kuş gribi ve velojenik Newcastle hastalığı, yabancı ülkelerden gelen kuşlar için potansiyel tehditlerdir. Ülkemiz Türkiye’de göç yolları üzerinde yer almaktadır.

Tahmini olarak her yıl ülkemizden 5 milyar kuş göç etmekte ve misafir olmaktadır. Kuş kovucu ürünlerin önemi bir çok ülke tarafından bilinmekte olup dikkate alınmaktadır. İnsancıl kuş kovucu çözümler ile sizler de kuşlar ve kuşların taşıdıkları hastalıklardan uzak bir yaşam alanı sağlayabilirsiniz.

Bu tür hastalıklara yakalandıysanız veya şüpheniz var ise en yakın sağlık kuruluşunda yardım almanızı öneririz. Sağlıcakla kalın.

İhtiyacınıza Uygun Kuş Kontrolleri İçin Uzman Yardımı

Hangi ürünün sizin durumunuza en uygun olacağından emin değilseniz, Beyazgül Group Kuş Kontrol Sistemleri alanında 8 yılı aşkın bir deneyime sahiptir. Ürün seçimi, kurulumu ve temizliğinde size yardımcı olabiliriz. Katalog, fiyatlandırma veya ürün örnekleri için bizi 0 (553) 859-59-59 numaralı telefondan arayın ya da plastikkuskonmaz @ gmail.com adresinden bize e-posta gönderin. 

BARKODU OKUTARAK BİZLER İLE İLETİŞİME GEÇİP HIZLICA SİPARİŞ VEREBİLİRSİNİZ

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın